Nanocząsteczki przeciwko wirusom

3 stycznia 2014, 19:51

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego zaprezentowali nanocząsteczki, które mogą stać się podstawą do stworzenia szczepionek zwalczających wiele śmiertelnie niebezpiecznych bakterii, w tym opornego na metycylinę gronkowca złocistego (MRSA)



Kosmiczny spór o rezerwat przyrody

2 stycznia 2014, 10:07

Publiczno-prywatna firma Space Florida chce wybudować komercyjne centrum lotów kosmicznych, które miało by być zarządzane przez stan. Problem w tym, że na miejsce budowy wybrano chroniony od 50 lat cenny przyrodniczo obszar. Do 21 lutego potrwają konsultacje społeczne, w ramach których każdy chętny będzie mógł wypowiedzieć się na temat planów budowy czy zaproponować inne miejsce jej realizacji.


DRM zmniejsza sprzedaż muzyki

9 grudnia 2013, 11:48

Laurina Zhang, doktorantka na University of Toronto, opublikowała pracę, z której dowiadujemy się, że stosowanie mechanizmów DRM prowadzi do spadku sprzedaży albumów muzycznych. Zhang wykorzystała dane z Nielsen SoundScan i przeanalizowała 5964 albumy wydane przez 634 artystów


Cynowa przyszłość elektroniki?

5 grudnia 2013, 10:06

Zespół profesora Shouchenga Zhanga z Uniwersytetu Stanforda ma nadzieję, że nowy teoretycznie opracowany materiał umożliwi bezstratne przesyłanie prądu w temperaturze pokojowej i wyższej. Naukowcy są bardzo ostrożni i nie określają stanenu - bo tak nazwali swój materiał - nadprzewodnikiem pracującym w temperaturze pokojowej, jednak ma on bardzo podobne właściwości.


Udany start chińskiego łazika

2 grudnia 2013, 18:10

Chiny dokonały udanego wystrzelenia swojego pierwszego łazika księżycowego. Wczoraj o godzinie 19.30 czasu polskiego w ramach misji Chang'e 3 wystartowała rakieta Długi Marsz-3B, na pokładzie której znajduje się łazik Yutu


Orzechy zmniejszają ryzyko zgonu

21 listopada 2013, 11:04

Z największego przeprowadzonego dotychczas studium wynika, że u osób, które codziennie zjadają garść orzechów dziennie ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny jest w ciągu 30 lat o 20% niższe niż u osób, które w ogóle orzechów nie jedzą. O wynikach badań przeprowadzonych przez ekspertów z Dana-Farber Cancer Institute, Brigham and Women's Hospital oraz Harvard School of Public Health poinformowano na łamach New England Journal of Medicine.


Dizajnerskie wydobywanie smaku

10 października 2013, 13:36

Prof. Charles Spence z Uniwersytetu w Oksfordzie zbadał 300 osób i wyliczył, że otoczenie ma o wiele większy wpływ na smak, niż się zakłada. Whisky pita w czerwonym pomieszczeniu z owocami wydaje się o 10% słodsza, a zielony pokój wypełniony roślinami wzmacnia nuty trawiaste aż o 15-20%.


Kosmiczny eksperyment na bliźniętach

7 sierpnia 2013, 14:31

Mark i Scott Kelly są wyjątkowi. To jedyne bliźnięta jednojajowe, będące jednocześnie astronautami. Ich przynależność do elitarnego klubu astronautów stwarza niepowtarzalną okazję do przeprowadzenia badań nad wpływem pobytu w przestrzeni kosmicznej na ludzkie zdrowie


Mienie biblioteczne odzyskane po ok. 150 latach

6 sierpnia 2013, 10:14

Do biblioteki Centre College w Danville w Kentucky wróciła książka, którą wyniesiono lub wypożyczono co najmniej 150 lat temu.


Kryształy pamięci

11 lipca 2013, 10:51

Na University of Southampton doświadczalnie udowodniono możliwość optycznego zapisania danych w 5-wymiarowej strukturze. Opracowana przez Brytyjczyków technologia pozwoli na stworzenie optycznych dysków o pojemności nawet 360 terabajtów, które będą w stanie stabilnie przechowywać dane w temperaturach dochodzących do 1000 stopni Celsjusza, a zapisana informacja przetrwa ponad milion lat


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy